Tag Heuer: En ny Skipper ved roret


Klokkeriet - Tag Heuer: En ny Skipper ved roret

En av de virkelige kultklassikerne til Heuer, Skipper, er tilbake i en ny utgave. Tilbake er de helt spesielle fargetonene som karateriserer originalen fra slutten av 1960-tallet,

Jeg husker godt da de første av de originale Skipper klokkene dukket opp blant Heuer samlerne som holdt til på forumet til nettsiden On The Dash. I begynnelsen trodde de fleste at dette måtte vøre en slags fake. Kunne Heuer ha produsert en Carrer med så spesielle farger? Den var også veldig annerledes enn den mer kjente Skipper modellen basert på Autavia.

Etter hvert ble modellen bekreftet ekte av Tag Heuer, og den fikk raskt status som den mest ettertraktede vintage Heuer av dem alle.

Basert på Glassbox

I 1968 ble Skipper ref. 7754 lansert som en kronograf for seilere, og den har alltid vært en av de mer spesielle modellene fra Heuer. Den er så unik og sjelden at den blir ettertraktet av ekte Heuer-fans. Nå har merket gjenopplivet modellen i en oppgradert versjon kalt TAG Heuer Carrera Skipper. Den er basert på Carrera «Glassbox» som ble introdusert i mars, og den beholder den tøffe og stilige stilen fra den opprinnelige modellen.

Originalen fra 1969 er 36mm, dagens modell er 39mm.

Den nye Skipper har også Carreras kassediameter på 39 mm, det nyeste TH20-06 urverket med toveisopptrekk, en 80-timers gangreserve – og selvfølgelig et førsteklasses, motstandsdyktig tekstilreim. Men selv om Skipperen fra det 21. århundre er teknisk oppdatert, skylder den sitt unike og iøynefallende utseende den opprinnelige modellen som ble født av Jack Heuers engasjement i verdens mest historiske seilbåtrase – America’s Cup.

Med 39mm kasse er den vesentlig større enn originalens mer beskjedne 36mm. Samlere av vintage Heuer ville nok foretrukket 36mm, men 39mm er nok mer i tråd med hva markedet generelt vil foretrekke.

Lang historie koblet til seiling

For å forstå hvordan forbindelsen til seilsporten oppsto, må vi tilbake til midten av 1940-årene da den eksklusive sportsutstyrsleverandøren Abercrombie and Fitch begynte å bestille klokker med A & F-merke for å selge i sine butikker i New York. Den første var Heuer Solunar som viste tidevannstider og som på 1950-tallet førte til opprettelsen av de mer sofistikerte Seafarer- og Mareographe-kronografene.

Forholdet til Abercrombie and Fitch var to tiår gammelt på slutten av 1960-årene, og det var Jack Heuers nære vennskap med selskapets president Walter Haynes som førte til at Heuer ble den offisielle tidtakerpartneren for America’s Cup-båten «Intrepid» – den 12 meter lange amerikanske seilbåten som skulle forsvare trofeet for New York Yacht Club mot Dame Pattie, utfordreren til Royal Sydney Yacht Squadron.

For America’s Cup-kampen i 1967 leverte Heuer Intrepid en serie håndholdte seilingsstoppeklokker og utstyrte mannskapet med Aquastar-armbåndsur som hadde en genial nedtellingstimer bestående av en rød og hvit skive som roterte bak en rekke med fem hull. Intrepid vant til slutt arrangementet med fire seire mot null – til ære for dette produserte Heuer Skipper-kronografen med en 30-minutters underdial som ble tilpasset til å telle ned de 15 minuttene før regattaens «forstart» i tre, fem-minutters segmenter. Hver av disse segmentene hadde en forskjellig farge, der oransje ble brukt for å varsle mannskapet om at det var fem minutter igjen; grønn for å representere fargen på båtens rigging og lys turkis for å gjenskape fargen på Intrepids dekk.

De samme sære fargene

Den nye Skipper tar opp igjen den særegne og fargerike utformingen, med en sirkulær børstet hovedskive i Carreras signaturblå farge (en tone som først ble inspirert av havet) og skarpt kontrasterende under-skiver – 12-timers telleren i «Intrepid Teal» og 15-minutters regatta-telleren med segmenter i «Intrepid Teal», «Lagoon Green» og «Regatta Orange». Andre funksjoner hentet fra den historiske klokken inkluderer de markante trekantformede markørene som er plassert ved fem-minutters intervaller rundt den ytre buede flensen, den lyse oransje sekundviseren og inkluderingen av navnet «Skipper» ved bunnen av 12-timers telleren.

Interessen for Skipperen ble vekket til live igjen i 2017 da TAG Heuer samarbeidet med spesialistnettstedet Hodinkee for å produsere et begrenset opplag på bare 125 klokker som hyllet modellen fra 1968. Samlere begynte deretter å søke etter originale versjoner av Skipperen, og noen eksemplarer har siden blitt solgt for opptil 80000 dollar på auksjon.

Den nye Carrera Skipper skal være betydelig mer tilgjengelig etter lanseringen i juli som en del av kjernekolleksjonen – og klokken som vil fungere som «flaggskipet» for en hel serie med videre maritime modeller som markerer TAG Heuers tilbakekomst til verden av seilbåter og seiling.

Jeg hilser den nye Skipper velkommen. Den er en vesentlig forbedring fra den forrige Skipper reedition laget sammen med Hodinkee. Den hadde nemlig ingen regattafunksjon. Der hoppet man bukk over det tekniske og laget en klokke kun tilpasset det estetiske. Som en Skipper var den meningsløs, som en moteklokke slo den an. Det har Tag Heuer rettet opp i nå og laget en ekte Skipper, heldigvis.

Harde fakta:

TAG Heuer Skipper: 39 mm x 13,9 mm med en lug-to-lug på 46 mm; rustfritt stålkasse med tekstilstropp med en underside av skinn og en utskyvbar spenne.

Vanntett ned til 100 meter.

Blå sunraydial med aksenter i blått, orange og grønt.

Kronograf med timer, minutter, sekunder, dato.

Verket er TAG Heuer TH20-06.

Tilgjengelig fra juli 2023 og prisen er $6,750.