En jordnær sveitsisk CEO – Stéphane Waser hos Maurice Lacroix


Klokkeriet - En jordnær sveitsisk CEO – Stéphane Waser hos Maurice Lacroix

Stéphane Waser har jobbet hos Maurice Lacroix siden 2008. Etter å ha jobbet med markedsføring ble han sjef for hele selskapet i 2014. Etter noen år, takket være lanseringen av Aikon-kolleksjonen og vellykket merkebygging, har Maurice Lacroix blitt et lønnsomt merke.

Klokkeriet deltok på Maurice Lacroix-importør, Optura, sin sommerfest, og fikk en prat med Stéphane Waser. Han delte tankene sine om merkets fortid, nåtid og fremtid, og viktigheten av Aikon-kolleksjonen for deres suksess, og selvsagt dykkerklokken Pontos S som er tilbake.

Stéphane Waser, Managing Director hos Maurice Lacroix tok en prat med Klokkeriet om suksess de siste årene, og om den nye Pontos S. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

. Hvordan går det egentlig med Maurice Lacroix?

Vi har det kjempebra! Vi har levert gode resultater i flere år nå. Pandemien påvirket også oss, og vi slet med leveringstider økte mot slutten. Aikon-strategien fungerer fortsatt veldig bra. Så ting går bra for ML nå, sier han.

Den nye Pontos S. Foto: ML

Aikon har virkelig vært en gamechanger for dere. I fjor lanserte dere Aikon #tide, som er et annerledes produkt. Hva er strategien?

I 2016 lanserte vi Aikon Quartz, i 2018 kom den mekaniske Aikon, og så i 2019 introduserte vi vår første egenproduserte Aikon-inhouseverk. Det som er spennende med Aikon-kolleksjonen er at den er veldig allsidig, forteller Waser.

Aikon #tide. Foto: Håvard Flaatten

Hva var egentlig ideen bak #tide-prosjektet?

Da vi lanserte Aikon i 2016, hadde vi egentlig en eldre målgruppe i tankene. Men plutselig begynte vi å få oppmerksomhet fra 20-åringer og millennier. Suksessen til merket vårt de siste årene er delvis takket være denne endringen. Det handlet ikke bare om å lansere et nytt produkt, men om å endre hele merkets posisjonering og kultur.

Vi har nå klart å appellere til en yngre generasjon, og vi ønsker å fortsette den reisen og være relevant også for den neste generasjonen, generasjon-Z. Vi tror at generasjon-Z er interessert i sveitsiske klokker og den kulturelle arven de representerer. Disse unge menneskene er veldig digitale og koblet til verden, men de er også opptatt av bærekraftighet. De vet at en mobiltelefon blir utdatert etter noen år og kastes. Derfor vil de gjerne ha produkter som er bærekraftige, som for eksempel Aikon #tide.

Aikon #tide er laget av resirkulerte plastflasker, som vi forbedrer og gjør om til et nytt materiale. Vi tilsetter glassfiber til plasten for å skape en sterk sammensatt materiale. Så vi bruker altså resirkulert plast for å lage et klokkehus av høy kvalitet, for det er jo viktig at det er en klokke fra Maurice Lacroix. Den har en safirkvarts, en skrudd krone og en skrudd bakside som gjør den vanntett ned til 100 meter. Det sammensatte materialet er veldig solid, og vi kan produsere det i alle slags farger. I tillegg donerer vi 20% av produksjonskostnadene for hver solgte klokke til #tide Foundation, som jobber med utdanning, infrastruktur og bærekraftprosjekter, særlig i Sørøst-Asia der de har store problemer med plastavfall på grunn av havstrømmer, forklarer han.

#tide har blitt en stor suksess, og står for en solid del av omsetningen. Akkurat som Waser håpet, har de truffet en yngre kundegruppe.

Hva er de største utfordringene merket deres står overfor i dag?

Den største utfordringen er å fortsette å vokse. Vi har allerede et solid fundament, men vi må fortsatt spre budskapet vårt. Vi har fortsatt ikke nådd ut til alle som kan være interessert. Jeg mener at vi lager fantastiske sveitsiske klokker til rimelige priser, uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Så nå handler det om å få ut budskapet vårt og nå ut til enda flere mennesker!

Pontos S er tilbake

Akkurat i tide for årets sommersesong, lanserte Maurice Lacroix en ny versjon av Pontos S Diver, som først ble lansert i 2013. Den nye diveren kommer i en 42 mm kasse som tåler dykking ned til 300 meters dyp. Uret er selvtrekkende og fås i rustfritt stål, og for første gang også i bronse. Den spesielle bronsemodellen er begrenset til 500 eksemplarer og har en flott blå urskive.

Nye Pontos S. foto: ML

Time- og minuttviserne er fasetterte og har Super-LumiNova belegg. I tillegg har minuttviseren en farget kant. Timene er angitt med påsatte indekser som også er behandlet med luminescerende materiale. Subtile endringer i den opprinnelige urskivedesignen inkluderer at indeksene og minuttmarkeringene er mer fremtredende. I tillegg er datovisningen klokken 6 omringet av en opphøyd ramme, slik at den skiller seg ut fra resten av urskiven.

Vi så at 20 prosent av alle poster om Maurice Lacroix i sosiale medier var om den utgåtte dykkermodellen Pontos S. Da forstå vi at vi satt på en skatt som vi måtte utnytte. Derfra var veien kort til en relansering av en oppdatert utagave av Pontos S, forklarer Waser.

Stéphane Waser, CEO i Maurice Lacroix. Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Hvorfor stoppet dere produksjonen av en så populær modell?

Utviklingen av den nye Aikon og satsingen på den, var så krevende at vi måtte samle alle ressurser vi hadde på det produktet. Det var en vinn, eller forsvinn situasjon. Nå som Aikon er en suksess og bedriften går bra økonomisk igjen, var tiden inne for å hente frem Pontos S igjen, legger han til.

Kronen som er plassert klokken 2, er til å justere den indre bezelen. Bronseversjonen kommer med to remmer: en i vintage mørkeblått skinn med selskapets M-logo, og en annen i mørkeblå gummi med innpreget «Maurice Lacroix».

Stålutgavene kommer med tre fargekoordinerte remmer: en stoffrem med M-logo og to gummiremmer med uthevet «Maurice Lacroix»-merking. Alle klokkene er utstyrt med selskapets «Easy Strap Exchange System», som lar deg bytte rem uten bruk av verktøy.

Inne i den nye Maurice Lacroix Pontos S Diver finner vi det automatisk kaliberet ML115. Dette velkjente urverket er basert på Sellita SW200-1, og det har vist seg å være pålitelig. Med en gangreserve på 38 timer og en driftsfrekvens på 4Hz, kan det skilte med god presisjon. Stop-sekund-mekanismen gjør det mulig å stille tiden nøyaktig.

Prisen på Pontos S i stål er 23.990,- og limiterte bronseutgaven koster 29.990,-