TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche


Klokkeriet - TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

I 2021 ble det inngått et spennende partnerskap som brakte sammen to velkjente navn som begge er assosiert med fart og motorsport.

Samarbeidet mellom TAG Heuer og Porsche er det egentlig rart ikke kom i stand for mange år siden., Begge har sterke merkevarer med navnet ‘Carrera,’.

Nå er TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche her som har innslag fra både Carrera og Porsche 911. Den har en meget spesiell gimmick, en sekundviser som beveger seg på en ikke-lineær måte, men som etterligner akselerasjonen til den opprinnelige 1963 Porsche 911.

Historien om hvordan Jack Heuer kom på navnet Carrera til ære for Carrera Panamericana er nå en del av urmakerhistorien.

F.A. Porsches 911 har også en like legendarisk historie, og det kunne ha fått sitt navn fra en imponerende prestasjon: å akselerere fra 0 til 100 km/t på bare 9,1 sekunder. Men virkeligheten var litt mindre romantisk, da Porsche måtte omdøpe sin 901-modell på grunn av en varemerkekonflikt med Peugeot, som eide alle bilnavn med 3 siffer og en null i midten.

Enda mer fascinerende er det at begge disse ikonene ble introdusert i 1963 – et år som ser ut til å ha vært velsignet for biler og klokker.

Bygger på Carrera Glassbox

Tidligere i år lanserte TAG Heuer en jubileumsutgave av Carrera Glassbox med en uttalt buet safirkrystall over skiven. Dette var en hyllest til de tidlige Carrera-modellene som hadde akrylkrystaller og som har fått kallenavnet «Glassbox.»

Nå til den nye Chronosprint x Porsche-modellen. Den deler mange av de samme karakteristikkene som Glassbox, men den har en litt større kassediameter på 42 mm og er 14,9 mm tykk. Den er tilgjengelig i rustfritt stål og roségull, og designet på knappene og luggene er i ekte Carrera-stil.

Kassen er vanntett ned til 100 meter og har børstede sider og polerte topper, men det som virkelig stjeler oppmerksomheten er den markerte buede safirkrystallen.

Jeg kan ikke unngå å nevne de røde linjene på flensen som visuelt gjenspeiler den legendariske 0-100 km/t akselerasjonen på 9,1 sekunder til den første Porsche 911. Det er også de fine detaljene som Porsche-merket mellom markørene 35 og 60 på tachymeter-skalaen og «Chronosprint» klokken 15.

Du finner også referanser til den tyske bilprodusenten på det røde stripete området mellom 50 og 55 på løpende sekunder klokken 6 – dette minner om 1970-tallets Porsche dashbord som markerte 50 km/t fartsgrensen i byområder. Og ikke minst, telleverket for 12 timer klokken 9 har et rødt markert område som starter på 6,8 for å advare sjåfører om en maksimalt tillatt omdreiningshastighet på 6 800 omdreininger per minutt. Alle disse detaljene, inkludert de røde viserne, er en hyllest til designelementene som finnes på Porsche 911’s dashbord.

Unikt kronografverk

Det som virkelig gjør denne klokken unik er verket. Den sentrale kronografviseren beveger seg ikke jevnt rundt skiven som vanlig. Denne bevegelsen er virkelig fascinerende, med en rask akselerasjon i starten, deretter gradvis avtar den over 60 sekunder før den raskt starter på nytt. Dette designvalget gir både klar lesbarhet og er en ekte glede for bilentusiaster som meg.

Denne spesielle bevegelsen på kronografviseren ble oppnådd gjennom modifikasjoner av grunnkaliberet TH20, som også brukes i Carrera Glassbox. Den unike mekanismen har to snegleformede hjul som skaper den karakteristiske akselererende og bremsende bevegelsen til den sentrale viseren. Disse hjulene er laget ved hjelp av LiGA-prosessen, som er en imponerende teknologi.

Resten av det nye kaliberet TH20-08 er identisk med standardversjonen. Dette automatiske kronografverket er en videreutvikling av TAG’s Heuer 02 og er utstyrt med et kolonnehjul og en vertikal kobling. Det har 28,800 vph og gir en solid kraftreserve på 80 timer. Det er også verdt å merke seg at rotoren er formet som rattet med tre eiker i en Porsche.

Klokken er tilgjengelig med en sølvskive (matt og fint sandblåst) på stålmodellen og en beige skive på roségullmodellen. De påførte indeksene lyser opp i mørket takket være hvit Super-LumiNova, som matcher time- og minuthendene perfekt. Og la oss ikke glemme reimene – en svart kalveskinnsreim for stålmodellen og en brun for roségullmodellen, begge med en 911 preget logo. Stålmodellen har en praktisk foldespenne med trykknapper, mens roségullmodellen har en mer klassisk gullspenne.

Prisen er også tilgjengelig nå. Stål TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche har en pris på CHF 9 000, mens roségullversjonen går for CHF 23 000.

Harde fakta:

Tag Heuer Chronosprint

DIAMETER: 42 mm

VANNTETTHET: 10 bar/100 meter

KASSEMATERIALE: Stål eller gull

URVERK: Automatisk Calibre TH20-08

REF.NR: CBS2011.FC6529 (stål)

PRIS: 109.350 kroner