Klokkeprofilen: Jonas Adolfsen – arkitekt og fotograf som kobler av med klokker


Klokkeriet - Klokkeprofilen: Jonas Adolfsen – arkitekt og fotograf som kobler av med klokker

Hvem er Jonas? Vi kjenner deg litt fra klokkemiljøet, men vil gjerne vite litt mer. 

Tja, jeg er en arkitekt og fotograf i slutten av 40-årene som bor og driver firma i Oslo, og som har hatt en interesse for klokker siden slutten av tenårene. Jeg er gift, har to barn og er dermed egentlig litt begrenset med tid og penger til å ha en slik hobby, men jeg må ha noen ting som interesserer meg å fokusere på for å koble av litt i en stressende hverdag. 

Hvordan gikk det til at klokker ble en så viktig hobby for deg? 

Det er jeg ikke helt sikker på, men jeg var nok hakket mer forfengelig som ung, men følte at klokker var det eneste smykket menn kunne bruke uten å fremstå jålete. Jeg var aldri interessert i motemerker, men interesse for gamle Vespaer og biler har nok påvirket mine valg opp gjennom. Jeg hadde noen enkle, rimelige klokker til å begynne med, men da jeg kom inn på Arkitekturhøgskolen kjøpte jeg meg min første skikkelige klokke i gave til meg selv. Det var en Tag Heuer Carrera 1964 re-issue. Valget var ikke åpenbart, jeg var helt på nippet til å kjøpe en Panerai, men de hadde ikke forhandler i Norge, og når jeg endelig fikk prøvd en på armen i Venezia var de i største laget. 

Jonas sin Carrera re-edition fra 1996

Hvor lenge har du vært med i Klokkeriet? 

Tror jeg ble medlem i 2015 eller 2016. Husker ikke helt og vet ikke hvordan jeg sjekker det, men det var min tidligere nabo, Sigurd, som fikk meg inn der. På den tiden holdt jeg på å bygge meg bolig og hadde da hatt Carreraen som eneste klokke i 12 år, og jeg brukt den også når jeg gravde eller snekret. Det ble lagt merke til, og da ble jeg fort medlem. 

Hva er ditt favorittmerke, og er det nytt eller vintage som ligger ditt hjerte nærmest? 

Jeg er usikker på om jeg egentlig har et favorittmerke. Jeg liker så mange merker, og jeg elsker vintage. Ser og prøver ut noen microbrands også, men blir aldri helt enig med meg selv om jeg har en favoritt. Jeg har jo Tag Heuer Carreraen enda, men mye av det Tag Heuer har levert de siste årene har ikke falt i smak. Grand Seiko har jeg begynt å like veldig godt, men det er jo veldig pene klokker med strøken overflate som jeg blir redd for å ripe eller ødelegge. 

Vintage klokker har jeg hatt mange av, og jeg fortsetter jo å kjøpe og selge mye forskjellig av de jevnlig. Størsteparten av de klokkene jeg har nå er vintage og jeg har vel kun en klokke som er rimelig ny, og det er en Rado Captain Cook. 

Rado Captein Coock.

Hva er dine favoritter i samlingen nå? 

Oj, det er et vanskelig spørsmål. Jeg ser egentlig ikke på meg som en klokkesamler. Jeg har ikke en spesifikk ide om å samle på klokker, jeg bare elsker å bruke klokker, jakte på nye klokker jeg ikke har oppdaget og hele det sosiale rundt dette. Det har jo en tendens til å bli slik at den sist anskaffede klokken får mest armtid. Og jeg har jo en tendens til å kjøpe klokker jeg synes ser fine ut, som samsvarer med mine ønsker på størrelse, farge, skive-layout osv. 

Jeg kan nok være litt rask på avtrekkeren og kjøper fort klokker for å prøve dem og se om de faller i smak, for så å selge dem hvis det er noe ved dem som irriterer, eller hvis det er noe ved helheten som gjør at de blir lite brukt. Jeg liker jo litt røffe klokker. Toolwatches. Sorte skiver (stort sett). Stål, aldri gull (nesten). 

Under 40mm i størrelse (selv om jeg har en som avviker fra dette). Ikke for flashy, ikke for tykke, med mindre de er små. Føler kanskje at jeg er litt kresen innimellom og prøver å endre på dette ved å kjøpe klokker som ikke samsvarer med kriteriene, men det er få av disse klokkene som da blir lenge. 

Nicolet Watch Superwaterproof .

En av de klokkene jeg har hatt i noen år, som jeg nok ikke kommer til å selge, er en Nicolet Watch Superwaterproof kronograf. Den ser veldig ut som en Type XX pilot kronograf, og jeg vil tippe at den er fra 60-tallet. Den er 39mm, ganske slank og har 21mm lugbredde. Den er nå for service da kronen løsnet, og den fortjener en service for å kunne bli hos meg i mange år fremover. 

For ikke lenge siden byttet jeg til meg en Citizen Parawater Alarm Date. Den er også på service da alarmen ikke virket, men den ble en instant favoritt. 38mm med sort glossy skive og skikkelig spisse, fine visere. Gleder meg til å få den tilbake. 

Hva har Klokkeriet betydd for din klokkeinteresse? 

Jeg må innrømme at Klokkeriet har betydd veldig mye for min klokkeinteresse, og jeg får jevnlig påpakning hjemme for at jeg bruker for mye tid på klokkeriet, på Finn og på Tidssonen (eller andre nettsteder).

 Før jeg kom meg inn på klokkeriet kjente jeg egentlig ingen som interesserte seg for klokker og som jeg kunne diskutere med. Jeg kjente heller ikke til mangfoldet med merker, modeller og den utrolige kompetansen mange sitter på om dette. 

Grand Seiko er en favoritt.

Har du en Holy-grail? Eller skifter det hele tiden? 

En Holy-grail skal vel egentlig være et ønske som er helt uoppnåelig, og det har jeg nok ikke. Og det er ikke fordi jeg kan kjøpe det jeg vil, men fordi jeg ikke drømmer så mye om dyre merker eller spesielle modeller. De ønskene, mini-grailene, jeg har i tankene er det nok mulig for meg å skaffe meg hvis jeg sparer og prioriterer riktig, men jeg går hele tiden og tenker om det virkelig er verdt det. Jeg hadde siden den ble lansert lyst på en Tudor BB58 i blått, og i år kjøpte jeg meg endelig en, men endte opp med å selge den igjen. Kanskje jeg hadde hypet den for mye? Kanskje det bare føltes ut som om det var for mye penger for en klokke jeg ikke brukte hver dag? Jeg vet ikke helt, men den endte iallefall opp med å forsvinne ut ganske fort. 

Om jeg skulle velge meg en eller to klokker jeg virkelig kunne tenke meg, men som er utenfor rekkevidde nå, så er det nok enten en Rolex Explorer 114270 eller en Junghans J88 chronograph fra 50-60-tallet. Og det er nok sistnevnte jeg hadde endt opp med, siden jeg ikke helt klarer å se for meg at jeg er en Rolex-mann. Det er liksom litt mye fordommer i meg og rundt om ovenfor folk som har Rolex (hehe). 

Vintage Citizen Alarm Date.

Hva er dine tre favoritter i klokkeboksen nå? 

Siden Nocolet watchkronografen og Citizen Parawateren er på service, er mine tre favoritter nå om dagen: – Rado Captain Cook 37mm i blått – Grand Seiko SBGW001 – Marathon Navigator, military issued fra 90-tallet. 

De dekker til sammen inn litt hverdagslig, litt penbruk og litt røff bruk. 

Har du noen klokkesider, instagramprofiler eller facebookgrupper du bruker mye? Noen du vil anbefale? 

Her har jeg nok ikke helt oversikt og jeg har ikke så mange sider eller instagramprofiler jeg følger. Men jeg er litt på Klocklådan på facebook, Klocksnack.se og Tidssonen. 

På instagram har jeg vel sett så mye på klokker at det nesten kun kommer opp forslag til profiler som omhandler klokkerelaterte ting, men jeg følger ikke så mange fast. 

Er du så nerd at du hører på klokkepodcaster også? Har du noen favoritter? 

Jeg har lite tid til podcasts, hverdagen bare forsvinner i høy hastighet, men jeg har hørt noen episoder av klokkelandslaget og det er interessant.

Marathon Military Watch.