Bokanmeldelse: 50 gode grunner til å kjøpe en bok


Klokkeriet - Bokanmeldelse: 50 gode grunner til å kjøpe en bok

Det er hyggelig å sette seg ned med en skikkelig bok. Selv om det meste av informasjon er å finne på nett, og man får svar på de fleste spørsmål raskt på sosiale medier, er det deilig å logge av i blant å ta frem en analog bok.

Det finnes mange interessante utenlandske klokkebøker, men her hjemme har vi ikke vært særlig bortskjemt med titler på norsk, eller skrevet av en nordmann.

Nå har vi fått et ny bok som både er på norsk, og skrevet av en nordmann. Den heter noe så enkelt som «50 klokker» og er ført i pennen av Jon Henrik Haraldsen kjent for de fleste som grunnleggeren av nettstedet Tidssonen. «50 klokker» er Jon Henriks første bok og den er gitt ut av Jæren Forlag. Det samme forlaget som også ga ut «Nesten velkledd» for noen år siden. Så de vet at det er et marked for klokke-litteratur.

Jon Henrik Haraldsen

Personlig utvalg

Det finnes mange sjelløse klokkebøker som alle omtaler de samme klokkene som Speedmaster og Submariner og andre i samme gate. Det har Jon Henrik klart å styre unna, og det er bokas store styrke.

Jon Henrik har valgt en høyst personlig stil. Vi blir kjent med klokker som han mener er interessante sett ut i fra hans personlige smak og interesse. Heldigvis har han en spennende smak som til tider beveger seg langt utenfor det opplagte sporet.

Han er ikke spesielt interessert i vintage, så det er perioden fra 2000 og frem til i dag som dominerer. Her er det mange spennende uavhengige produsenter, men også noen mainstream navn som Seiko, Omega (ikke Speedmaster) og Tag Heuer, foruten de etablerte kjempene som Patek Philippe, AP, JLC og Breguet.

Det er ganske typisk for Jon Henrik at når han inkluderer en Rolex i boka, så er det en Rolex Cellini Prince, en modell de færreste kjenner til. Det gjør det mer spennende og interessant.

Da jeg snakket med Jon Henrik om boka sa han at han håpet at boka kunne få folk til å være åpne for noen klokker som kanskje vil være nytt for dem.

– Ja, det var litt av målet her. Ikke nødvendigvis at alle skal digge alle klokkene, men åpne folks øyne litt for at det finnes en stor bredde. Og at det ikke er noe standard fasit for hva som er en kul/bra/fin klokke, sa Jon Henrik.

Lykkes bra

Jeg satte stor pris på boka. Den er lettlest med akkurat passe lange tekster til hver klokke. Jon Henrik klarer å gjøre det interessant uten at det blir for teknisk nerdete. Bildene er stort sett fra produsentene, så de holder topp kvalitet. Ingenting å utsette på der.

I tillegg til artiklene om klokkene inneholder den også historien bak Jon Henriks klokkeinteresse, og etableringen av nettstedet Tidssonen. Leseren får også se en rekke bilder av hva han har vært med på opp gjennom årene. Det er også et avsnitt om hvordan man tryggest kan handle brukte klokker. Det er hyggelig at Klokkeriet blir nevnt i den sammenheng.

Kan jeg anbefale «50 Klokker»? Ja, absolutt. Det er en fin bok for de mørke høstkveldene. Jeg tipper det er mange på Klokkeriet som kommer til å ønske seg denne til jul. Det er en perfekt gave for en klokkenerd.

Godt levert, Jon Henrik!

ForfatterJon Henrik Haraldsen
ISBN9788293913252
Pris499,-