Ny King Seiko – hentet frem fra 1969


Klokkeriet - Ny King Seiko – hentet frem fra 1969

I 1969 ble 45KS lansert og deltok i internasjonale klokkemakerkonkurranser for nøyaktighet. Den ble Seikos, og Japans, første noensinne sertifiserte «Chronometre», som en eksepsjonelt nøyaktig mekanisk klokke. Inspirert av denne milepælen i Seikos historie, introduserer King Seiko nytolkningen ‘Metropolis Silver’ av den originale 4502-8020.

I 2020 fikk vi den første re-edition av KS, og senere har det kommet forskjellige utgaver. Nå er det kommet en helt ny modell som er basert på 45KS som bla lansert i 1996.

Klokkeriet var nylig innom Seiko-importør Optura og fikk se på den nye KS-serien. Jeg må si at dette var en utgave som jeg likte godt. Det ble et hyggelig gjensyn med en klassisk C-formet kasse som gir en skikkelig vintage følelse.

Den originale 4502-8020 fra 1969. Foto: Seiko

Den nye utgaven gjenspeiler den originale silhuetten med sin buede kasseform, datofunksjon og 12-timers indeksen kuttet som en pilfjær. Den har en smal lenke i ekte Seiko-stil fra sekstitallet.

Denne klokken er laget for å være kun 9,9 mm i dybde og drives av Seikos slankeste automatiske in-house kaliber. Med en toveis og semi-øyeblikkelig opptrekkingsmekanisme, er denne 6L35-klokken svært praktisk og nøyaktig til +15/-10 sekunder per dag, med en gangreserve på 45 timer.

King Seiko KS1969 i fire ulike varianter som er, fra ventre: SJE111 (lilla), SJE109 (sølv), SJE115 (blågrønn), SJE113 (grønn). Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Etter suksessen med King Seiko-kolleksjonens andre designserie, kjent som KSK, kom det et bredt spekter av kasseformer og design inn i kolleksjonen fra slutten av 1960-tallet og gjennom 1970-tallet, ettersom Seiko så mange fremskritt innen teknologi og designkreativitet. I dag blir en ny serie inspirert av et vintage design fra 1969 en del av King Seiko-kolleksjonen.

Et ikonisk King Seiko-design oppdatert for moderne tider. Den boksformede safirglassen og speilpolerte kassen gir en elegant glød.

SJE115 . Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Kasseformen er basert på King Seiko 45KCM fra 1969, hvis karakteristisk buede silhuett inspirerte designen til andre King Seiko-kreasjoner som fulgte. Den nye King Seiko-serien tar i bruk konturene til 1969-klokken, men gjenskaper dem for moderne tider.

Klokkene har et nytt flerrekket armbånd med speilpolering og børstet finish for å oppnå en subtil glans når det reflekterer lys.

SJE111 og SJE115. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Det nye armbåndet med kortere lenker kombinert med det lave tyngdepunktet til den slanke kassen sikrer komfort på håndleddet. Takket være Seikos moderne klokkeproduksjonsteknikker og den slanke Caliber 6L35 som driver de nye kreasjonene, oppnår klokkene en slank og behagelig tykkelse på 9,9 mm. Kombinerer tradisjon med moderne elementer fra Tokyo.

SJE113. Foto: Jarl Rehn-Erichsen / Klokkeriet

Den nye serien tilbys med sølv-, lilla- og grønne skiver. Sølvskiven er teksturert for å fremkalle dagens bylandskap i Tokyo, hvor King Seiko-kolleksjonen ble født i 1961. Den lilla skiven er laget i bildet av en tradisjonell japansk farge kjent som “Edo lilla,” som var verdsatt under Edo-perioden. Den grønne skiven har en gradering som fanger det naturlige grøntområdet som har dekket deler av byen gjennom århundrene.

De tre klokkene vil bli en del av hovedkolleksjonen King Seiko.

Foto: Jarl Rehn-Erichsen

Den siste modellen er en limited edition som feirer 100 år med Seiko. Den lyseblågrønne skiven med et teksturmønster fremkaller en stigende drage, et japansk symbol på velstand.

Siden starten av Seiko i 1881 har selskapet fortsatt å innovere i tråd med grunnleggerens filosofi om å være «Alltid ett skritt foran resten.» I 1924 introduserte selskapet det første armbåndsuret med “Seiko” på skiven, som markerte begynnelsen på Seiko-merket. Året 2024 markerer 100-årsjubileet for denne milepælen, og en limited edition-kreasjon introduseres i feiringen.

Klokken har de samme spesifikasjonene som de tre kreasjonene som blir en del av hovedkolleksjonen King Seiko, men har en lyseblågrønn skive med et teksturmønster inspirert av skjellene til en stigende drage, som fungerer som en metafor for Seiko-merket sin progresjon mot de neste 100 årene. Dragen er også dyretegn for 2024 i den japanske dyrekretsen, som fortsatt er en del av landets kultur og passer til jubileumsutgaven.

Jubileumsklokken vil være tilgjengelig i juli 2024 hos utvalgte Seiko-butikker og forhandlere over hele verden som en limited edition på 700 eksemplarer.

Prisen or den nye King Seiko er 39.950,-. Prisen er den samme for alle fire modellene. De er i salg i fra juli hos utvalgte Seiko-forhandlere.